Met een adventskalender app wordt de feestelijke sfeer van het aftellen naar Kerstmis ook mogelijk op een smartphone of tablet. Open vanaf 1 december tot aan Kerstmis elke dag een digitaal vakje met unieke content. Deze content van alles zijn: een video, interactieve quiz, spelletje, een (kortings)actie of een verhaal. Adventskalender apps zijn in 2024 populairder dan ooit. Afgelopen jaren waren er steeds meer bedrijven en organisaties die een digitale adventskalender aanbieden voor (potentiële) klanten, leden of medewerkers. In dit artikel lees je meer over de mogelijkheden en voordelen van een digitale adventskalender app en hoe je er zelf een kunt ontwikkelen (tegen beperkte kosten!) voor je eigen organisatie of bedrijf.

Hoe werkt een digitale adventskalender app?

Laten we beginnen bij het begin. Hoe werkt een adventskalender app en hoe ziet deze eruit?  Bij een digitale adventskalender app open je elke dag een virtueel deurtje waarachter zich een verrassing bevindt. Dit kan om tekst, een afbeelding, video of spelletje gaan. Daarbij worden de deurtjes in de meeste gevallen ook als een adventskalender weergegeven met vierkante deurtjes waar nummers op staan.

Er zijn echter ook voorbeelden van kalenders die verpakt zijn als een soort digitale (speel)wereld waar je zelf de ‘deurtjes’ moet zoeken. Het is dan meestal een soort ‘point & click’ spel waarbij je in een virtuele wereld spullen moet aanklikken om iets te openen. Deze komen dan om verschillende momenten beschikbaar. Dit soort ‘adventskalenders’ zijn echter weinig te vinden omdat ze ontzettend duur zijn aan ontwikkelingstijd. Bovendien gebruikt men de adventskalender maar enkele weken waardoor de kosten niet opwegen tegen de baten.

Adventskalender of aftelkalender?

Standaard wordt er met een adventskalender afgeteld tot Kerstavond. De adventskalender start dan op 1 december en loopt t/m 24 december. De laatste jaren zien we echter dat steeds meer organisaties enkel nog het idee achter de adventskalender gebruiken, maar een eigen variant ervan maken. Je kunt natuurlijk een aftelkalender voor tal van evenementen verzinnen, bijvoorbeeld:

 • Kortingsperiode, zoals bijvoorbeeld een ‘kortings-10-daagse’ waar 10 dagen lang elke dag een nieuwe aanbieding te vinden is.
 • Aftellen tot een jubileum of ander evenement waarbij de aftelkalender app gebruikt wordt om in de stemming te komen.
 • Productlancering: waarbij afgeteld wordt tot de lancering en diverse sneak-peeks te zien zijn.
 • Challenges waarbij medewerkers bijvoorbeeld een bepaalde periode diverse opdrachten moeten uitvoeren.

Voordelen en eigenschappen van een adventskalender app

De eigenschappen van een digitale adventskalender app biedt bedrijven en organisaties tal van voordelen die het aantrekkelijk maken om deze in te zetten voor marketing, sales of HR-doeleinden. Enkele voordelen:

 1. Voor marketeers biedt een digitale adventskalender app een leuke en interactieve manier om bestaande of nieuwe klanten te betrekken bij het merk. Doordat het digitaal is kan content relatief eenvoudig aangepast en bijgewerkt worden. Er kan goed ingespeeld worden op actualiteiten of later nog eenvoudig wijzigingen doorgevoerd worden. Bovendien biedt het diverse interactieve mogelijkheden zoals spelletjes en quizzen.
 2. Deze interactiviteit is ook zeer geschikt voor HR-professionals die medewerkers op een creatieve manier willen betrekken bij de organisatie.
 3. Vergroot met één klik je omzet: door het aanbieden van dagelijkse verrassingen, zoals kortingscodes, cadeaus of exclusieve aanbiedingen wordt de betrokkenheid van klanten vergroot, die kan leiden tot directe (online) verkoop. Men kan gelijk vanuit de app overgaan tot koop.
 4. Een adventskalender app biedt daarnaast ook de mogelijkheid om klantgegevens te verzamelen en te analyseren. Door de app te koppelen aan een CRM-of nieuwsbriefsysteem, kun je de gegevens van klanten verzamelen, zoals hun voorkeuren en interesses. Deze gegevens kunnen worden gebruikt om gerichte marketingcampagnes te ontwikkelen en klantrelaties op te bouwen. Veel organisaties geven bijvoorbeeld enkel toegang tot de app na registratie.
 5. Kies je eigen thema: natuurlijk hoeft de app niet gemaakt te worden om af te tellen tot Kerstmis (zoals een adventskalender). Het kan ook een aftelkalender of ‘challenge’-kalender zijn voor andere marketingacties. Ook het aantal vakjes is flexibel in te delen evenals de data wanneer deze beschikbaar moeten komen.

Hoe maak je een adventskalender app?

Als je zelf geen software-ontwikkelaar bent, dan heb je natuurlijk een derde partij nodig die je helpt met de bouw van een adventskalender app. Daarbij moet je als eerste de vraag stellen of je echt een ‘app’ nodig hebt? Onder ‘app’ verstaan we hier een apart programma dat de gebruikers moeten downloaden vanuit een App store (zoals de Apple Appstore of Google Play Store). Dit heeft enkele nadelen:

 • Er is een extra drempel voor de gebruiker om een app te downloaden. Zeker omdat de app maar tijdelijk gebruikt zal worden, is het de vraag of men die moeite wilt nemen. Bovendien moet men de app ook nog eens kunnen vinden.
 • Het kost tijd: de ontwikkelingstijd voor een custom-made app duren lang. Daardoor is dit al niet geschikt voor een last-minute marketingactie. Bovendien duurt het ook nog een tijdje voordat de app officieel beschikbaar is in de App-winkels.
 • Het kost een flinke investering: als je een app wilt laten bouwen ben je meestal aardig wat geld kwijt aan app-bouwers. Er bestaat, zover wij weten, geen gestandaardiseerd softwarepakket waarmee je snel en makkelijk en officiële app kunt lanceren.
adventskalender app appstore

Een adventskalender app dient eerst gedownload te worden via een app-winkel. Een online adventskalender is direct bereikbaar via de webbrowser.

Er is echter een alternatief en dat is een ‘online adventskalender’ die web-based is. In feite is dit een aparte website die men via de bestaande browsers kan benaderen. Daarbij zijn nagenoeg alle mogelijkheden beschikbaar die je ook bij een reguliere app hebt. Bovendien biedt deze vorm van ‘app’ (web-app) juist vele voordelen:

 • Een online adventskalender is direct voor iedereen toegankelijk in alle browsers. Het maakt niet uit of men nu Safari, Chrome of Edge gebruikt: iedereen kan deze benaderen zonder iets te hoeven downloaden.
 • Ook beschikbaar op de desktop en laptops: omdat het web-based is, is het op ieder apparaat beschikbaar dat een internetbrowser heeft.
 • Sneller en goedkoper: een web-app kost aanzienlijk minder ontwikkelingstijd en kan al binnen enkele weken online staan*. Bovendien bestaan er software pakketten die breed inzetbaar zijn en waarmee de investering een fractie is van een custom-made App.

Nu moet je nog een web-bouwer vinden die een online adventskalender kan leveren. Nou, dan heb je geluk: je zit nu op de website van dé grootste Nederlandse software leverancier voor online adventskalenders! Natuurlijk ben je niet geheel toevallig hier terecht gekomen 😊, toch?

Wie hebben afgelopen jaren tientallen online adventskalenders mogen bouwen voor tal van organisaties zoals: goede doelen (AYA), overheid (Waterschappen), HR-organisaties (Tempo Team, Randstad), zorgbedrijven (VGZ verzekeringen) en andere commerciële organisaties (winkelcentra, winkelketens en webshops). We bieden tal van voordelen die je hier kunt terugvinden.

Bovendien kun je heel eenvoudig een gratis (en natuurlijk vrijblijvende) demo aanvragen. Dan krijg je van ons een link met een voorbeeldkalender zodat je kunt zien hoe dit werkt. Natuurlijk zien we zeer benieuwd naar je ideeen. Neem gerust contact op om eens te sparren over de mogelijkheden. We denken graag mee.

*Wij van onlineadventskalender.nl kunnen zelfs een volledige aftelkalender leveren binnen 2 weken!

Vragen?

Onze online adventskalender-experts staan voor je klaar.